6 Ocak 2022 Perşembe

AMASYA GEZİSİ

                                           AMASYA


Amasya ili; Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. 7 bin yıldan eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur. Ayrıca onlarca evliyaya ev sahibi yapmıştır , hala da yapmaktadır.

 Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulan Amasya, 8 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur.




 Kurtuluş savaşının başlangıç temelleri de Amasya'da atılmıştır. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleri yanı sıra, özellikle Yeşilırmak kıyısına yapılmış Yalıboyu evleri ile dikkat çekmektedir.


Amasya Kalesi: Yeşilırmak'ın kuzeyinde bulunan ve Harşene Dağı adı verilen dik kayalıklar üzerindedir. Kalenin "Belkıs", "Saray", "Maydonos" ve "Meydan" adlarında dört kapısı, kale içinde "Cilanbolu" adlı bir su kuyusu, sarnıcı ve zindanları bulunmaktadır. Kaleden 70 metre aşağıda Yeşilırmak Nehri'ne ve kral mezarlarına kadar uzanan MÖ. 3. yüzyıla ait merdivenli bir yeraltı yolu ile burç ve cami kalıntıları görülmeye değer. Kalenin güney eteğinde Osmanlılar tarafından kullanılmış olan Kızlar Sarayı'na ait kalıntılar vardır.

 


Yeşilırmak Yalıboyu: Yeşilırmak kıyısına dizilen bu geleneksel Amasya evleri kentin mücevheri gibidir, mutlaka görülmelidir.






Diğer önemli eserlerinden bazıları şunlardır;



Beyazıt Camii ve külliyesi, Ferhat Su kanalı, kral kaya mezarları, kaplıcalar, Çakallar tepesi, Borabay gölüdür.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AMASYA GEZİSİ

                                            AMASYA Amasya ili; Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. 7 bin yıldan eski tarihi...